Onze expo: Allen die willen ter bedevaart gaan
Er waren meerdere activiteiten in samenwerking met de heemkundige kring Arsbroek, de kerkfabriek van O.-L.-V.- Onbevlekt Ontvangen en onze werkgroep Erfgoed Sint-Andries: een tentoonstelling, een causerie en een gidsbeurt in een tentoonstelling in de kerk van O.-L.-V.-Onbevlekt Ontvangen in Ver-Assebroek.
Tijdens een causerie ging voorzitter Ewald Vancoppenolle in gesprek met Karel Dendooven, Dirk Heyns en Karl Vancoppenolle over het Compostellagenootschap en hun persoonlijke belevingen van de tocht naar Compostella. Waarom begonnen ze dit avontuur? Hoe beleefden ze het? In welke mate heeft het hen ook verder beïnvloed? Dit alles werd verteld met leuke en minder leuke anekdotes.
In de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen van Ver-Assebroek verzorgde Heemkring Arsbroek een tentoonstelling door over de bedevaarttradities rond die bedevaartplaats.
Op bedevaart gaan betekent je grenzen verleggen. De expositie in De Zorge toonde wat dat letterlijk betekent: dichtbij naar een naburige gemeente, Onze-Lieve-Vrouw van ’t Boompje of van Assebroek, de Heilige Mauritius in Varsenare, de autowijding aan de Sint-Kristoffelkerk in Assebroek en zoveel meer. En wie heeft er al gehoord van Onze-Lieve-Vrouw met de krokodil? En wist u dat de kapel van het Sint-Janshospitaal een bedevaartoord was met verschillende relieken? Soms gaat men ver weg naar Lourdes of Compostella. Maar ook figuurlijk heeft een pelgrim een grenzeloos geloof tot het verkrijgen van een gunst, genezing of vergeving. Opnieuw werd de expo verrijkt met bedevaartvaantjes en -prentjes uit de rijke collectie van voorzitter Ewald Vancoppenolle. De expositie toonde ook affiches van bedevaarten, scapulieren en devotiekaarsen.
Voor de onderdelen over Assebroek werd gebruik gemaakt van stukken uit het archief van de parochie en van de kerkfabriek van beide betrokken parochies, alsook uit het Hervé Stalpaertfonds en privécollecties.