Kermis 2009: Sint-Kruis speelt open kaart


Uit onze rijke collectie kozen we 24 gekende (Marcus Gerards, Pieter Pourbus, Lobbrecht Popp, google-earth) en minder gekende kaarten (bv. Duitse topografische kaart uit 1941 en luchtfoto’s van bombardementen in WO I) en legden die letterlijk en figuurlijk open. We illustreerden hiermee 400 jaar landschappelijke en bouwkundige evoluties. Bezoekers maakten kennis met vandaag nog zichtbare grenspalen, hoogtemeters, eeuwenoude straatnamen, een verborgen Duitse tobrukbunker, een voetschraper …

Voor de gelegenheid maakte Charles Sabbe een drieluikraam dat in gesloten toestand de gemeentegrenzen sinds 1796 toonde (Male en Vivenkapelle inbegrepen) en eenmaal geopend een venster werd op de vroegere versnipperde situatie van diverse institutionele eigenaars tijdens het Ancien Regime: de Paallanden, het kannunikse, het Proostse, het Sijsseelse, de heerlijkheden Viven en Male, parochie Sint-Kruis. Op die manier werd didactisch duidelijk hoe jong het begrip ‘gemeente Sint-Kruis’ wel is.

Dat kaarten fascinerend blijven bewees het hoge bezoekersaantal: meer dan 600 in die korte tijd. Aansluitend bij de expositie zorgden Marcel Dhoore en Charles Focke voor de publicatie ‘Sint-Kruis in de Brugse Paallanden’ die een transcribatie geeft van de ommeloper van 1663.

Foto's: Johan Duyck